E-kirjat

17.05.2024

E-kirjat – mitä ne sisältävät ja miksi ne ovat todella toimivia!

Luonnonvärjäyksen saralla olen perehtynyt eniten sellaisiin tekniikoihin, joista ei ole kirjoitettu aiemmin kunnollisia suomenkielisiä ohjeita, ja nämä ovat valikoituneet myös minun e-kirjojeni aiheiksi. Minun intohimoni on aina ollut tuoda Suomen luonnonvärjäyksen kentälle jotain uutta. Olen kirjoittanut nyt yhteensä 4 e-kirjaa, ja viides on tulossa vielä touko-kesäkuun aikana. Kun on kyse aiheista, joista on kiinnostunut melko marginaalinen asiakaskunta, on e-kirja varsin pätevä julkaisutapa koska silloin ei tarvitse myydä niin isoja määriä, mutta silti saa kaikille aiheesta kiinnostuneille kattavasti jaettua informaatiota.

Yksi e-kirjan etu on se, että se on aina mukana! Kun olet ostanut minulta e-kirjan, saat linkin sähköpostiisi, jonka kautta voit koska vain ja missä vain avata kirjan millä tahansa laitteella, kunhan pääset sähköpostillesi (voit tietenkin ladata tiedoston myös koneellesi tai kopioida linkin talteen vaikka muistiinpanoihisi). Jos et katso tarpeelliseksi, sitä ei tarvitse tulostaa välttämättä ollenkaan, jolloin säästät paperia ja näin myös luontoa.

Ehkä paras etu on, että e-kirjani eivät vanhene koskaan! Päivitän niitä jatkuvasti uudella tiedolla ja uusilla värjäysnäytteillä. Jos tulee uutta tietoa, jokin tieto muuttuu tai uusia innovaatioita syntyy, niin lisäilen ne kirjaan. Erityisesti selluloosakuitujen puretusopasta päivitän yleensä vuosittain.

Kolmantena etuna on se, että voit tulostaa kirjan itsellesi, tai voit tulostaa vain ne sivut mitkä katsot tarpeellisiksi. Painettuun kirjaan ei yleensä halua tehdä muistiinpanoja eikä alleviivauksia, mutta tulostettuihin kopioihin hyvin voi! Voit myös laittaa ylimääräistä paperia sivujen väliin omia muistiinpanojasi varten, eli voit pitää omaa värjäyspäiväkirjaa tekstin ohessa.

Kirjat ovat PDF-tiedostomuodossa useastakin syystä: PDF-tiedosto aukeaa helposti periaatteessa kaikilla laitteilla, et tarvitse erillistä e-kirjan lukuohjelmaa, PDF on helppo tallentaa ja tulostaa.

Ja muista, jos joskus hukkaat tiedoston linkin, voit aina pyytää sen minulta uudelleen (laita viestiä samasta sähköpostiosoitteesta, millä olet tilauksen tehnyt). En lupaa, että tiedostot ovat ikuisesti ladattavissa, mutta ainakin niin kauan kuin katson niistä olevan hyötyä ja tiedän niitä käytettävän.

Nämä e-kirjat on tarkoitettu sinulle, joka haluat syventyä kunnolla näihin tekniikoihin. Ohjeet ovat kattavia ja vaativat perehtymistä ja koko kirjan lukemista, jotta asian ymmärtää. Lopullinen oivaltaminen tulee vasta oman kokemuksen kautta. Jos taas haluat vain nopeaa kevyttä kesäpuuhaa, mihin ei tarvitse keskittyä, useat lehdistä löytyvät helpot, nopeat ilmaisohjeet ovat varmaan silloin parempi ratkaisu.


Selluloosakuitujen esikäsittely ja purettaminen ennen luononväriaineilla värjäystä

Ensimmäinen e-kirjani oli "Selluloosakuitujen esikäsittely ja purettaminen ennen luonnonväriaineilla värjäystä". Tämä on ensimmäinen laaja suomenkielinen teos aiheesta. Aloin vuonna 2017 värjäämään puuvilla- ja pellavakankaita luonnonväreillä, mutta mistään suomenkielisistä lähteistä ei löytynyt päteviä ohjeita kasvikuitujen värjäykseen. Se oli hämmentävää, ja siitä tuli missioni. En halunnut jatkuvasti kuulla sitä, että "eivät selluloosakuidut värjäydy yhtä hyvin kuin proteiinikuidut" tai "ei selluloosakuiduissa pysy väri kunnolla vaan haalistuu". Eihän nämä väitteet pidä paikkaansa! Kautta historian on puuvillaa ja muita kasvikuituja värjätty luonnonvärien, ei ehkä Suomessa merkittävästi, mutta monissa maissa kuitenkin. Kasvikuidut värjäytyvät todella hyvin jopa pienemmillä määrillä väriaineita kuin eläinkuidut, kunhan ovat oikein puretettu. 2019–2020 aloin kokopäiväisesti tekemään työtä näiden asioiden parissa, ja vuonna 2022 julkaisin ensimmäisen version puretusoppaastani. Perustieto "oikeanlaiseen" selluloosakuitujen esikäsittelyyn ja värjäykseen löytyi Joy Boutrupin ja Catharine Ellisin kirjasta "The Art and Science of Natural Dyes", tämä kirja sisältää erittäin pätevät reseptit, mutta kattavampi tieto puretustapojen käyttämisestä ja niiden soveltumisesta eri väriaineille puuttui. Kyseinen kirja on muuten sellainen, mikä pitäisi löytyä jokaisen vähänkin enemmän värjäävän hyllystä. Toinen merkittävä lähde oli myös verkkojulkaisu "Turkey Red Journal". Michel Garcian kurssit ovat myös olleet tärkeässä osassa kemian ymmärtämisessä ja konsentroidun alumiiniasetaatin käyttämisessä puretteena. Ja yksi pätevä kirja on ollut Jim Lilesin kirja, ihmettelen joskus suuresti, että vaikka kyseisessä kirjassa on erittäin hyvät ohjeet selluloosakuitujen purettamiseen, ei se tieto ole kuitenkaan tavoittanut kovinkaan montaa värjäriä. Ehkä kyseisessä kirjassa tieto on hiukan vaikeasti luettavissa, reseptit ovat monimutkaisen tuntuisia joten niitä ei ole ymärretty oikein.

Edellämainitut julkaisut ja kurssit monien muiden kirjojen ja lähteiden lisäksi, olivat minulla siis lähtökohta kun lähdin etsimään parhaita värjäystapoja. Kuitenkin se mitä olen itse tehnyt testatessani puretustapoja eri kasveille ja tehden niille valonkestotestejä, on ollut lopulta se kaikista merkittävin "opettaja" minulle. Olen oppinut sellaisia asioita, mitä ei missään kirjoissa kerrota. Siitä miten eri puretustavat käyttäytyvät eri kasvien kanssa ja miten ne käyttäytyvät valonkestotesteissä. Testasin myös kaikki tärkeimmät puretustavat (ja niiden eri versiot), mitkä ovat yleisesti käytössä ja suositeltuja selluloosakuiduille, ja valitsin niistä parhaat reseptit, muokaten niitä osin myös omien kokemusten pohjalta. Joitakin puretusohjeita jaetaan täysin pätevinä, vaikka ne eivät sitä ole. Silloin ei ymmärretä puretteen kiinnittymistapaa, ja toisinaan taas sitä, että eri kasvit sisältävät eri yhdisteitä, jolloin esimerkiksi pelkän alumiiniasetaatin käyttö ei anna kestävää tulosta kaikilla kasveilla, toisinaan taas ei kannata käyttää tanniinia ollenkaan vaan ainoastaan konsentroitua alumiiniasetaattia. Näillä asioilla on hyvin suuri merkitys siihen, miten puretteita kannattaa käyttää. En edes tiedä, montako pientä kankaanpalasta olen värjännyt, tuhansia ja tuhansia kuitenkin! Joskus yhdestä kasvista olen saattanut tehdä parisataa testausta, mm. värimatarasta. Nuo puretustesit kertovat valtavasti tietoa kasvien sisältämistä yhdisteistä. Kaikkia näytteitä ei tietenkään ole esillä e-kirjassa, vaan ainoastaan sellaiset näytteet, joilla on merkitystä. Ne puretustavat, mitkä vain eivät toimi selluloosakuitujen kanssa, on syytä unohtaa. Tämä kaikki tieto siis löytyy tästä kirjasta tiiviissä muodossa.


Kirjassa on myös melko laaja osio luonnontanniineista, koska ne ovat merkittävässä roolissa kasvikuitujen värjäyksessä, tämä käy ilmi myös värjäysnäytteistä. Kaikille värinäytteille on tehty myös valonkestotestit, koska mahdollisimman hyvin kauniina kestävät värit ovat edellytys kestävälle kehitykselle ja tuotteiden pitkäikäisyydelle.

Lisäksi kirjassa on pienet osiot, joissa on reseptejä puretepainantaan/-maalaukseen sekä etsaukseen, perustietoa vedenlaadun vaikutuksesta sekä valonkestotestien tekemisestä.

Tämä tiedosto kasvaa koko ajan, ja nyt on taas jo uusia värjäysnäytteitä tehtynä. Yksi uusi puretusreseptikin sinne on tulossa, mutta nämä tiedot lisäilen yleensä vasta talvella, jos en kesällä ehdi.

Kyselin facebookissa aikanaan ennen julkaisua tälle tiedostolle esilukijoita ja annoin tämän kirjan luettavaksi sitten muutamille ammattilaisille ja harrastajille. Yksi hyvin paljon arvostamani ammattilainen oli Anna-Karoliina Tetri. Häneltä on nyt myös tullut samasta aiheesta kirja "Värjää kasvikuituja luonnonväreillä", jota en ole vielä päässyt lukemaan, mutta toivon, että hän on saanut myös minun julkaisustani ajatuksia ja inspiraatiota omaan teokseensa. Toinen, jolle annoin tekstin esilukuun oli Ulla Lapiolahti, myöskin arvostamani värjäri. Hän kertoikin, ettei ollut selluloosakuituihin kovinkaan paljoa perehtynyt, joten uskon hänen saaneen tästä mm. ekoprinttikursseilleen uusia ideoita. Suosittelen hänen kurssejaan vahvasti! Minusta on ihanaa, että värjärit voivat ammentaa ja omaksua toisiltaan tietoa ja että minäkin olen voinut jakaa tietoa pitkän linjan värjäreille, ja vastaavasti taas olen itse saanut valtavasti tietoa heiltä mm. villan värjäyksestä, sienivärjäyksestä ym. Tiedän myös usean kursseja vetävän käyttävän ohjeitani kursseillaan, mutta he ovat ostaneet tiedoston itse, joten en voi heitä tässä nimetä. Se kuitenkin lämmittää mieltäni ja toivon heidänkin saaneen kattavaa tietoa tästä sekä muista oppaistani.

Tämä e-kirja sopii sinulle silloin kun haluat syventyä eri puretusvaihtoehtoihin ja kestäviin tuloksiin eri väriaineilla, ja jos sinua kiinnostaa myös värien valonkestot (eli erityisesti silloin kun teet tuotteita myyntiin). Tämä kirja on minun valtavan intohimon tulos, enkä ole edes kansainvälisesti löytänyt näin kattavasti koottuna tietoa nimenomaan selluloosakuitujen puretustavoista, värien valonkestoista ja tanniineista.

E-kirjan pääset ostamaan täältä.

P.S. Kirjassa on joitakin liian huonolaatuisia kuvia ja yritän saada ne vielä paremmassa valossa kuvattua joskus..

Jos värjäät vain jonkin yksittäisen kankaan, siihen käy peruspuretusohje ihan hyvin. Sillä saa kestäviä tuloksia, ei ehkä kaikista voimakkaimpia värejä kaikilla väriaineilla, mutta valonkestot ovat hyvillä väriaineilla hyvät. Löydät perusohjeen täältä.


Ekoprintti eli kasvipainanta

Toinen e-kirjani on "Ekoprintti eli kasvipainanta". Tämäkin on ensimmäinen suomenkielinen teos aiheesta metallipuretteita käyttäen. Periaatteessa, jos opiskelet selluloosakuitujen puretuksen kunnolla ja ymmärrät miten puretteet, väriaineet ja tanniinit toimivat toistensa kanssa, et välttämättä tarvitse tätä vaan pärjäät pelkällä puretusoppaalla. Tämä on siis jatko-osa "Selluloosakuitujen esikäsittely ja puretus"-oppaaseen, mutta tämä sisältää sitten paljon muuta ekoprinttaukseen liittyvää tietoa ja ihan perusohjeita tarvikkeisiin, väri- ja tanniinipeittoihin, höyrytykseen ym. Tämä edellyttää myös puretusohjeen hankkimista. Saat puretusohjeesta paljon vinkkejä siihen mitä puretustapaa kannattaa käyttää erilaisten kasvien kanssa ja puretusohjeen värjäysnäytteistä näet miten ne kestävät valoa eri lailla puretetuilla pohjilla, näitä tietoja kannattaa hyödyntää! Eli milloin kannattaa käyttää tanniinia ja milloin ei, miten värit muuttuvat milläkin puretteella ym. Näitä tietoja voit hyödyntää kasvipainantaohjeen kanssa yhdessä.

Kasvipainanta ohje löytyy täältä.


Luonnonmukainen villan värjäys

"Luonnonmukainen villan värjäys" on kolmas e-kirjani. En ole koskaan ollut kovin kiinnostunut villan värjäämisestä perinteisin menetelmin, vaikka olen aiheesta käynyt mm. Maiwan ja Michel Garcian kursseja. Sen sijaan minua on aina kiehtonut villan värjäämisessä, se, että sitä voi tehdä ilman metallipuretteita, selluloosakuiduilla se ei onnistu läheskään yhtä hyvin. Olen tähän aiheeseen tutustunut selluloosakuitujen värjäykseen tutustumisen ohessa erityisesti Garcian lukuisissa tutoriaaleissa, ja tämäkin on aihe, mistä ei ole suomenkielisenä tehty yhtään kirjaa tai ohjetta. Asia siis piti korjata ja siitä syntyi tämä opas. Tämä tulee vielä kasvamaan mm. valonkestotesteillä ja uusilla värjäysnäytteillä ja -kokeiluilla. Kirjassa on ohjeet, miten voi pestä ja värjätä villaa täysin luonnonmukaisin menetelmin ilman metallipuretteita joko kaupallisin ainein tai keräten itse kaikki tarvittavat aineet luonnosta. Olen soveltanut ohjeita kotimaisiin luonnonantimiin, jolloin voit tehdä värjäyksen vain Suomen luontoa hyödyntäen kotimaiselle villalle!

Tässä e-kirjassa on myös pyttysinisen ohje. Suosittelen todella tutustumaan siihen, olen saanut sillä villalle kaikista kestävimmät, tummimmat siniset värit verrattuna muihin orgaanisiin kyyppeihin. Tähänkin ohjeeseen olen tutustunut Jim Lilesin kirjassa, mutta ohje on ollut historiassa myös Suomessa käytössä. Ohje on ollut esillä ruotsalaisessa Cajsa Wargin  kirjassa "Hjelpreda I Hushållningen För Unga Fruentimber" 1700-luvulta, ja sieltä löytänyt tiensä myös tänne Suomeen, joten sitä voisi kutsua suomalaiseksi perinteiseksi kotivärjäysmenetelmäksi. Todella ekologinen menetelmä!

Luonnonmukainen villan värjäys kirja löytyy täältä.


Luonnontanniinit - luonnon omat apuaineet värjäyksessä

Neljäs e-kirjani on pienempi opas "Luonnontanniinit - luonnon omat apuaineet värjäyksessä". Tämä on pääosin sama, mikä on sisältynyt jo selluloosakuitujen puretusoppaaseen, mutta tässä kirjassa on joitakin viitauksia myös proteiinikuituihin. Vastaavaa värjäykseen liittyvää tietopankkia luonnontanniineista ei myöskään ole suomenkielisenä julkaistu aiemmin, vaikka tanniinit ovat melko merkittäviä värjäyksen yhteydessä. Olen tähän yrittänyt kasata ahdollisimman paljon tietoa myös Suomen luonnossa esiintyvien kasvien eri tanniineista, ja niistä kasveista, mitkä sisältävät eniten tanniineja. Tämä e-kirja sopii hyvin Luonnonmukainen villan värjäys -kirjan yhteyteen. Jos olet ostanut selluloosakuitujen puretusoppaan, niin voit pyytää tämän maksutta itsellesi. Kasveissa esiintyvät tanniinit ovat suuri kiinnostuksen kohteeni, koska ne saattavat vaikuttaa värjäykseen olennaisesti. Tämäkin tiedosto tulee päivittymään kun tietoa karttuu. Tämä aihealue on sellainen, josta ei löydy kovinkaan helposti tietoa ja tieto saattaa olla usein ristiriitaista, yritän seuloa aina oikean ja uusimman tiedon kaiken informaation joukosta!


Kasvipainantaa, ruostetta ja patinaa paperille

Ja viides e-kirjani tulee kohta! Se tulee käsittelemään kasvipainantaa paperille sekä ruosteen ja patinan käyttöä efekteinä. Minulle metallien käyttö on todella luontaista oman koulutushistoriani johdosta ja minusta on ihana yhdistää näitä asioita. Paperin ekoprinttaamisesta on varmaan julkaistu useitakin suomenkielisiä ohjeita, mutta lupaan, että tämä on erilainen kuin muut. Useissa ohjeissa ei ymmärretä puretteen kiinnittymisen merkitystä paperille, jotta saisi kestäviä tuloksia. Tietenkin käyttötarkoituksen mukaan voi tehdä sellaisiakin printtejä, mitkä eivät ole kovin kestäviä, mutta tämä ohje tulee olemaan sellainen, että näitä printtejä voi myydä ilman, että tarvitsee pelätä niiden katoavan paperilta heti. Pysyvyyteen tietenkin vaikuttaa moni muukin seikka kuin vain puretus, mutta siitä lisää sitten oppaassa!

Näiden ohjeiden laatiminen on melko hidasta, tämänkin olen aloittanut jo viime kesänä, mutta koko ajan julkaisu hiukan venyy. Tulossa kuitenkin on!

Edit. Tämäkin on julkaistu, ja se löytyy täältä!


Toivon, että nämä e-kirjat ovat olleet ja tulevat olemaan teille hyödyllisiä! Olen todella iloinen aina kun joku kertoo saaneensa näistä tarvitsemansa avun ja ohjeet, se kannustaa jatkamaan työtä, opiskelemaan lisää ja jakamaan lisää tietoa. Vaikka työn määrä näissä on ollut valtava, ja en saa sitä ikinä "palkkana" kirjojen myynnistä, tämä on kuitenkin itselleni vieläkin tärkeämpää tiedon etsimistä ja dokumentoimista ja henkistä pääomaa. Tiedon jano näissä asioissa on loputon, ja ikinä tuskin tulen oppimaan kaikkea, mutta jos on intohimo suuri, niin tiedon omaksuminen on kohtalaisen helppoa onneksi.

Erityiskiitokset jokaiselle, jotka olette kertoneet näistä e-kirjoista eteenpäin, suositelleet niitä ja myös maininneet lähteet aina näistä lainatessanne! Se on kaikista suurin kiitos ja arvostuksen osoitus!


Hinnoittelusta vielä pari sanaa. Olettekin varmaan huomanneet, että käytän näissä kaikissa e-kirjoissa liukuvaa hinnoittelua, tutustukaa siihen. Te päätätte millä hinnalla haluatte ostaa, eli voit valita hinnan oman mielesi mukaan kolmesta vaihtoehdosta, valittua hintaa ei tarvitse selitellä. Joka kerta olen tietenkin iloinen kun joku ostaa korkeimmalla hinnalla ja kertoo, että haluaa aidosti tukea työtäni, mutta yhtä iloinen olen jokaisesta alimmalla tai perushinnalla tehdystä hankinnasta!


Toivon teille upeita inspiraatioita luonnosta, väreistä ja luonnonmateriaaleista!

-Outi